Mój dziadek pochodził z rodziny szlacheckiej. Może ktoś w archiwach znalazł coś na temat rodziny Orłowskich. Mój dziadek Stanisław Orłowski syn Felicjana Orłowskiego i Anieli zd. Kocucho, urodził się w 1889 r. we wsi (lub folwarku) Szałasze, niedaleko miejscowości Tumiłowicze, chyba powiat Dokrzyce, jego brat Edward ur. ok. 1894 r. w Dokrzycach, był jeszcze jeden brat o imieniu Franciszek lub Wiktor, daty urodzenia nie znam.
Dziadek Stanisław był Urzędnikiem Kolejowym, mieszkał później z rodziną: żoną Eugenią zd. Dudarczyk, synem Edwardem, dwoma córkami Janiną i Jadwigą w miejscowości Królewszczyzna. Jego rodzice Felicjan i Aniela pochowani zostali na cmentarzu w Zamosze (w Królewszczyźnie nie było jeszcze cmentarza). Pradziadek Felicjan musiał mieć rodzeństwo, ponieważ w Królewszczyźnie mieszkała Orłowska po mężu - ciotka mojego dziadka Stanisława, i mieszkała jeszcze Konstancja Orłowska po mężu Balcerzak. Chciałabym znaleźć informację, gdzie i kiedy urodził się Felicjan Orłowski, imiona jego rodziców, rodzeństwa itd. Chciałabym dotrzeć do korzeni ich szlachectwa, sama nie dam rady. Gdyby ktoś trafił na jakieś informacje dotyczące mojej rodziny, to bardzo proszę napisać na mój e-mail: tita1957@interia.pl
Będę wdzięczna za każdą informację, dziękuję.