Палякі Рытвянскія і беларусы Рытвінскія ня маюць нічога агульнага.
Drogi Panie,
Oczywiście, tutaj na forum możemy sobie wszystko napisać, co tylko chcemy. Pozostaje jednak pytanie, jakie ma to odzwierciedlenie w rzeczywistości, czy też w źródłach materialnych.
Akurat poruszona przez Pana kwestia jest doskonale udokumentowana. Zachowało się bardzo dużo dokumentów z czasów Imperium Rosyjskiego, z XVIII, XIX i XX wieków. Zachowały się zarówno spisy szlachty, jak i straconych czy ludności, czy przesiedlonych, czy skazanych. Wiele z tych dokumentów dostępnych jest online, bądź to w rosyjskich czy białoruskich archiwach, bądź w bibliotekach, bądź na stronach różnych stowarzyszeń w formie zdigitalizowanej. Tak więc bardzo łatwo każdy może zweryfikować co teraz napiszę.
Przykładowo, w Alfabetycznym Spisku Dworian Mińskiej Guberni z 1903 roku znajdzie Pan Rytwińskich oznaczonych cyfrą "6", co było klasyfikacją stosowaną przez władze carskie. Cyfra "6" oznacza: «
древние благородные дворянские роды» (str. 96). W innym, starszym spisie również znajdziemy Rytwińskich z takim oznaczeniem:
Рытвинскихъ (1.1798)
Do znaczenia dodano opis:
"
первая цифра в скобках – номер части дворянской Родословной книги губернии (наместничества), в которую был внесён род. Вторая цифра – год внесения в Родословную книгу, утверждённый решением Дворянского депутатского собрания губернии (наместничества). Как правило, даётся только дата первого внесения в Родословную книгу, а сопричисления и Указы по Департаменту Герольдии Правительствующего Сената не приводятся.
1 - Роды действительного дворянства, то есть дворяне, пожалованные в потомственное дворянское достоинство императорским дипломом, гербом и печатью."
W spisach ludności, straconych czy przesiedlonych znajdzie Pan również wiele osób noszące nazwisko Rytwiński. Przy każdej osobie opisywano narodowość, stan i wyznanie (czasem i wykształcenie). Mamy więc do czynienia z dwoma rodzajami opisów:
1. Polak, szlachcic, katolik;
2. Białorusin, chłop, prawosławny.
Tym nie mniej, sprawa rzeczywiście nie jest taka jednoznaczna, bo znowóż w innym spisie (
Список дворянских родов, внесённых в Родословную книгу Дворянского Депутатского собрания Минской губернии.) znajdujemy:
Рытвинские (1.1860; 6.1860)
A opisane jest to w ten sposób:
1-я часть. Дворянство пожалованное и дворянство до ста лет.
2-я часть. Военное дворянство, приобретенное чином военной службы.
3-я часть. Дворянство бюрократическое, приобретенное чином гражданской службы или пожалованием ордена.
4-я часть. Иностранные дворянские роды.
5-я часть. Дворянство украшенное титулами, как родовыми, так и пожалованными.
6-я часть. Древние благородные дворянские роды, доказательство дворянского достоинства, которых восходят за 100 лет, то есть до времени правления императора Петра I.Niestety, mam tylko część odpisu i nie znam roku wydania spisu. Proszę zrozumieć, skoro znam swoich przodków, to informacje o nich w internecie wyszukiwałem głównie jako ciekawostki lub żeby się czegoś nowego dowiedzieć, a skoro już wiedziałem coś wcześniej, to zapisałem sobie tylko to, co mnie w danym momencie interesowało. Chyba, że sciągnąłem sobie w formie zdigitalizowanej cały dokument, to go mam. W razie czego uprzejmie służę, prześlę mailem.
Tyle mniej więcej mówią oficjalne, carskie, państwowe (co warte podkreślenia) dokumenty z epoki. Samemu proszę ocenić jak to się ma do tego, co raczył Pan uprzejmie napisać. Moja rodzina, jak i wiele innych wywodzi się z Rytwińskich osiadłych w Wielkim Księstwie Litewskim na stałe dopiero w XV wieku, co jest udokumentowane. I jest to historyczny fakt.
Drugi fakt, że dokumenty carskie rozróżniają Rytwińskich szlachtę katolicką polskiego pochodzenia i Rytwińskich nie szlachtę, prawosławnych i Białorusinów. Nie ja sobie to wymyśliłem, ale zapisali tak carscy urzędnicy, nie za bardzo mam pole do dyskusji.
Wątpliwość natomiast może budzić zapis cytowany powyżej: "Рытвинские (1.1860; 6.1860)" - spis jest późniejszy (nie pamiętam daty, mam tylko odpis części dokumentu i tytuł), bo wynika z niego jakbyśmy mieli dwa rody Rytwińskich, stary (oznaczony cyfrą "6") oraz młodszy ród (oznaczony cyfrą "1"). Nie ukrywam, że tego jeszcze nie rozgryzłem (dokumenty pisane ręcznie, na dodatek w XVIII czy XIX wiekach po rosyjsku są dla mnie bardzo trudne do odczytania).
Znam natomiast z imienia i dat wszystkich moich przodków w XIX, XVIII, i do połowy XVII wieku. Potem dwóch mi ginie, ale dalej ciągnie się wywód bez przerw. Wiekszość moich przodków w ww. okresie chrzczono w Kleckim kościele (jak i wielu innych Rytwińskich, krewnych moich bezpośrednich przodków), zachowały się metryki parafialne. W tamtych czasach w metrykach opisywano również stan, w moim przypadku szlachecki. Skoro więc moja rodzina od XVII wieku w metrykach katolickich opisywana jest jako szlachta polska, to siłą rzeczy musi należeć do grupy oznaczonej cyfrą "6", bo mamy ponad 100 lat. Nie wiem kim są Rytwińscy oznaczeni cyfrą "1" w tym spisie. Ale jedni i drudzy mieszkali jak widać w tym samym kraju. Być może jest to jakiś błąd, nie mam pojęcia.
Tyle Drogi Panie mówią dokumenty, oficjalne i państwowe. Nie czuję się na siłach z polemizować z oryginalnym dokumentem z epoki. Tak samo jak nie czuję się na siłach polemizować z metrykami kościelnymi
Kłaniam się.