Прапаную сыходзіць з фактаў, аб'ектыўна:
1. У якіх царквах Вернікоўскія служылі ў 1864 г. нас у дадзенай сітуацыі не цікавіць. Мы кажам пра паходжанне роду ўвогуле. Першыя пакаленні- тры браты- дакладна жылі ў Станькава (пахаваныя на Станькаўскіх і койданаўскіх могілках).
2. У метрычных кнігах Станькаўскай уніяцкай царквы, захаваўшыхся з 1751 г. ў РДГА, у Пецярбургу, я не бачыў прыдомка "з Алешна" у Вернікоўскіх. Нават калі б ён у тыя часы і выкарыстоўваўся, гэта не шмат б чаго даказвала.
3. Канешне ж, артыкул сп. Лісейчыкава і Рыбчонка грунтаваўся на дакументах ДДС, але ж у тым та і сэнс, што артыкул зроблен крытычна. Наогул, менавіта з тома "В" у выданнях "Гербоўніку" нарэшце пачалі з'яўляцца звесткі аб сумнеўныя дакументах і фальсіфікацыях (у томе "Б" значна менш, у томе "А" амаль зусім няма). З таго мы бачым, што ізноў узгаданыя Вамі прывілеі са згадкай падстолія і маёнткаў - зфальсіфікаваныя.
4. Рукапалажэнні ў сан і карыстанне маёнткамі ад Радзівілаў сапраўды маюць месца быць, гэта 2 палова 18 ст. і нічога тут не перашкаджае, менавіта дзякуючы святарскай службе, Вернікоўскія і ўвайшлі ў дробнашляхецкае асяроддзе, чаму не. Дарэчы, і прозвішча, відавочна ўтворана ад мянушкі- "вернік"- верующий. Гэта ж падцьверджана і гістарычна, першыя пакаленні сапраўды з'яўляліся святарамі.
5. Мы ня ведаем ніводнай, наколькі я разумею, згадкі аб шляхцічах Вернікоўскіх ні ў адным ваяводстве ці павеце ВКЛ да 18 ст., асабліва па-за справамі з ДДС.
Гэта толькі факты, без позірку на мае, ці кагосьці ўласныя меркаванні. Канешне, прыведзенага вышэй прыклада з Бічыкам/Вернікоўскім недастаткова, каб упэўнена казаць пра іх адзінародства, але ж з вышэйпералічаных фактаў бачна, што Вернікоўскія на сярэдзіну 18 ст.= першыя згадкі былі ў Станькаве і наваколлі, былі святарамі, прозвішча мае карані ад слова "вернік", што суадносіцца з святарскай службай першых пакаленняў з генеалогіі, арыгінальных дакументаў да 18 ст. няма ці невядома аб іх існаванні, звесткі ў вывадзе зфальсіфікаваныя. На падставе ўсяго гэтага я лічу "працоўнай" гіпотэзай мясцовае, г.зн. "Станькаўскае" паходжанне першых Вернікоўскіх, відавочна ад мяшчан (як і іх кумы- мясцовыя Пякарскія, паходзячыя ад Станькаўскіх святароў Пекарэвічаў, а тыя ад мясцовых мяшчан). Ну і тады ўжо не выключана і адзінародства з тымі самымі Бічыкамі, калі з'явіўся прэцэдэнт.