Kłaniam sie użytkownikom po dłuższym okresie i zamieszczam dalsze dane jakie udało mi się uzyskać o Lipnickich.
Udało mi się znaleźć akty zgonów 3jki rodzeństwa Lipnickich;
- z 1941 roku
Leokadia Leszczyńska z Lipnickich lat 39, urodzona w Mińsku Litewskim, rodzice Józef i Anna Finne
- z 1981 roku
Albert Lipnicki,urodzony 27.03.1893 w Mińsku Litewskim, rodzice Józef i Anna
- z 1987 roku
Wanda Drozdowska z Lipnickich, urodzona 10.08.1892 w Mińsku Litewskim, rodzice Józef i Anna Finne
A archiwum w Brześciu przesłano mi odpis aktu małżeństwa mojej prababci Leokadii Lipnickiej;
No 72, 18-VII, Leszczyński
Roku P. tysiąc dziewięcset dwudziestego szóstego mies. lipca dnia osiemnastego Ks. I. Wierobiej, wikarjusz Brzeski, po wygłoszeniu zapowiedzi 27, 29-VI i 4-VII 1926r. w Brzeskim rz-k par. kośc. prawnie wobec Kościoła związkiem małżeńskim połączył i pobłogosławił, za ich zabopólną, Władysława Leszczyńskiego, młodziana lat 27 i Leokadje Lipnicka panne lat 25 oboje z Brześcia.
Syna Józefata i Józefy z Kiereczynskich ślub. małzonków Leszczyńskich o córke Józefa i Anny z Finnów, ślub. małzonków Lipnickich w obecności świadków: I.Drozdowskiego, K.Ungera i wielu innych przy tem obecnych.
Jak na razie udało mi sie ustalić (na podstawie rodzinnych opowiadań), tylko że najdawniejszym znanym przodkiem moich Lipnickich był;
1) Stanisław Lipnicki (ok. 1820?)
który miał synów;
2) Józefa (ok. 1848- ok. 1943) i Michała
Józef z związku z Anna Finnę miał następujące dzieci;
3) Leokadię, Wandę, Alberta, Alfreda, Antoniego, Mieczysława, Władysława, Wacława, Anne
Ponadto w notatkach rodzinnych dalekiego krewnego odnalazłem parę luźnych informacji o Lipnickich;
1) Obłowscy w Bucewiczach
2) Wańkowicz sąsiad Bucewicz
3) Tołubajewo koło Papierni miejscowość Drozdowskich (Wanda Lipnicka wyszła za Drozdowskiego)
4) Okulicze rodzina związana z Drozdwskimi
Zamieszczam jedyne 2 zdjęcia Lipnickich jakie posiadam;
1) Józef Lipnicki
2) Mój dziadek jako niemowlak z rodzicami i dziadkami, starsi państwo to Józef Lipnicki i Anna z Finnów Lipnicka
Serdecznie proszę o pomoc, gdzie szukać informacji pochodzeniu i losach moich Lipnickich.
Z poważaniem
Adam Leszczyński