здравствуйте!
пытался почитать о ДНК -генеалогии и этих тестах,
но так толком и не нашел ответ :
если я хочу подтвердить/опровергнуть родство в 8-м колене с другим человеком по
мужской линии, то покажет ли это тест? (предполагаю, что это родственник и есть генеалогия) Если да, то какой именно и насколько точно?
Калі ня будзе ніякіх збояў, г. зн. — калі ніхто з вашых абодвух лініяў на працягу гэтых васьмі пакаленьняў не нарадзіўся ад пазашлюбнай сувязі ці ня быў таемна ўсыноўлёны — пакажа. Аналіза па 37-і локусам для гэтага дастатковы.
или другой вариант : может ли тест показать сколько поколений у меня до общего предка
с другим незнакомым мне человеком (генеалогию которого я не знаю)?
Хутчэй не, чым так.
Спрошчана.
У ДНК чалавека ёсьць полавыя храмасомы (якія ў мужчын складаюцца з Y-храмасомы і X-храмасомы, у жанчын зь дзьвюх Х-храмасом), мітахандрыяльная ДНК і аўтасомныя храмасомы, якія насьледуюцца рознымі спосабамі.
Мт-ДНК перадаецца ад жанчыны да жанчыны (мама—бабушка (мама мамы)—прабабушка (мама бабушкі)—і г.н.).
Y-ДНК перадаецца па мужчынскай лініі (бацька—дзед (бацька бацькі)—прадзед (бацька дзеда)—і г.н.).
Акрамя адной пары полавых храмасом у чалавека ў дыплоідным наборы ёсьць 22 пары аўтасомных храмасом. Аўтасомы перадаюцца ў спадчыну выпадковым спосабам.
Калі няма сваяцтва па прамой мужской лініі (Y-ДНК) і жаночай мітахандрыяльнай лініі, можа высьветліць проста наяўнасьць нейкага сваяцтва. Па аўтасомах. Але, 1 пара полавых і 22 пары аўтасомных — зразумела, што вельмі вялікая розьніца. Менавіта пагэтаму дзеці адных і тых жа бацькоў могуць быць непадобнымі зьнешне і між сабою, і са сваімі бацькамі. І ў кожным пакаленьні рэкамбінацыі аўтасомаў выпадковыя.
Такім чынам — калі нейкае сваяцтва ёсьць, яго можна ўлавіць, але калі яно было — вызначыць дакладна немагчыма. Каб трохі абнадзеіць, калі сваяцтва было дзесьці не далей 10 пакаленьняў — яго, верагодна, больш-менш дакладна можна будзе заўважыць.