Terpilowski
Jak podaje Jan Ciechanowicz w: Rody rycerskie WKL, T. V, Rzeszów 2001, s. 266 Terpiłowscy …”Dzierżyli majątki w powiatach Kobryńskim, pińskim i kowieńskim.”
Terpiłowski , (Terpilauskas) herbu Skrobat i Sas
Natomiast w 18 wieku (a może i wczesniej) istniała już wieś Terpiłowicze w pobliżu Skołdycz (Skołdyce) w parafii Czernawczyce (Czarnawczyce), ok. 15 km. od Brześcia n/Bugiem w kierunku płn-wschodnim.
Tam też poprzez związki małżeńskie Terpiłowscy krzyżowali się z rodzinami: Lasota, Ejsmont, Mickiewicz, Majewski, Ostrowski, Poniatowski, Siemiński, Szerszenowicz, Szymański. Moja babcia, Maria Terpiłowska ur. ok.1860, była żoną Pawła Ejsmonta (1852-1916), mieszkali w Terpiłowieczach Wielkich (lub jak zwali miejscowi - Dużych), (obok były Terpilowicze Małe).
Na razie rozszyfrowałem z mikrofilmów dane o Terpilowskich z początku 19 w. (urodziny, sluby i zgony) z Terpiłowicz i okolicy. Teksty są w jezyku rosyjskim i straszliwie nabazgrane.
Zbieram materiały do monografii o tej okolicy i jej mieszkancach, ich losach, zwyczajach a przy okazji także o rodowych powiązaniach.
Uprzejmie proszę o kontakt i ewentualne współdziałanie wszystkich, którzy mają sentyment do tej okolicy i jej mieszkańców.
Mój adres: Ejsmont Tadeusz
95-80 Tuszyn
Modlica 3
Tel/fax 0-42 614 30 80
ejsmonttadeusz@wp.pl
zapraszam także do ksiegi gosci w
http://vspomni.ru/user/ejsmont/Z poważaniem tadeusz