Спадарове, ці можа мужчына, што насіўшы бацькава прозьвішча, раптам дадаць да яго праз злучок прозьвішча прадзедава паводле матчынай лініі? А менавіта: я - Мікалаеў. Бацька маці мае маці - Пашкевіч. Ці ёсьць законныя й маральныя падставы, каб звацца - прынамсі не ў афіцыйных паперах ды дакумантах - Андрэй Мікалаеў-Пашкевіч? Або на'т - Андрэй Пашкевіч. Ці такое практыкуецца для мужчын? Ці мо' ў мяне дзеля таго ня болей падставаў, як звацца Андрэям Гедымінавым-Ягелончыкам? :) Якія праблемы маюць вынікаць з падобнае афіцыйнае зьмены прозьвішча? Ці з усяго, дзе запісана ў дакумантах "Мікалаеў", зможа скарыстацца Мікалаеў-Пашкевіч або Пашкевіч? :) Ці проста можна такім чынам прозьвішча юзаць прыватным чынам, неафіцыйна, не ў дакумантах - і сабе прыемна, і няма каму гемарою лішняга? Ці чуў хто з вас, каб мужчына дадаваў сабе штосьці да прозьвішча праз злучок? А прозьвішча абіраў дзядоўскае ў жаночай лініі?
У сьпісу родаў шляхецкіх багата падвоеных прозьвішчаў. Але-ж якое паходжаньне іхнае? Напрыклад, як атрымалася падвоеннае прозьвішча Вяроўкін-Шалюта? :) А жонка як тады мусіць быць? Мікалаева-Пашкевіч? Мае быць блытаніна: маўляў - у дзявоцтве Пашкевіч, а муж Мікалаеў. :) Ці каб не была блытаніны варта мець не падвоенае прозьвішча - проста Мікалаеў або проста Пашкевіч?
Прозьвішча "Мікалаеў" нашу ўжо 35 гадоў, атрымаўшы яго ад бацькі. Бацька атрымаў прозьвішча ад свае маці, бо быў нарадзіўшыся па-за бракам. Мне й году не была, як ён сыйшоў ад нас - і ад таго часу ані слыху, ані дыху. Ніякай інфы пра тых Мікалаевых няма, і шукаць не жадаю. Пагатоў, ужо некалькі год у мяне інтуітыўнае адчуваньне - бацька памёр.
У маці, ведама-ж, прозьвішча іншае сталася. Мяркую, свой "сыновий долг" фактычна чужому чалавеку аддаў я напоўню - столькі год носячы ягонае прозьвішча. І бяручы на сябе дадаткова 'шчэ й карму тых Мікалаевых. Адсякаючы залішняе, спадзяюся палепшыць наступнасьць. (Мо' хрысьцянам гэта - трэзьненьне, але-ж натуралу-шаману :) - важка) :) Пагатоў, дзедаўскае прозьвішча належыць роду Пашкевічаў, што былі расшляхечаныя :) 'шчэ за расейскімі царамі, але-ж мужыкі паспалітыя на'т па чырвоным перавароце 1917-га жартоўна звалі дзеда й сваякоў нашых - "шляхта"...
Такім чынам думаю, ці варта маяцца дзівоцтвам, каб аблягчыць асабістую карму :) й падмацаваці шляхецкую ідэнту прозьвішчам продкаў-шляхцічаў. :) Хоці - ведама-ж - гэта ўсё адно ня дасьць мне права на сяброўства ў Згуртаваньні Беларускае Шляхты. :)) Час у мяне 'шчэ ёсь: пашпарт мяняць толькі празь 10 гадоў, у 45 год. Пакуль што можна проста неафіцыйна звацца або Мікалаевым-Пашкевічам, або Пашкевічам. Каб паглядзець, ці прыжывецца прозьвішча новае між наўкольных, і якое - Пашкевіч ці Мікалаеў-Пашкевіч - патэнцыйна лепшае. Каб забачыць магчымыя хібы тае зьмены. Дарэчы, праз гадоў дзесяць будзе недзе 100 год, як памёр тэй самы прадзед-Пашкевіч; сымбалічна была б аднавіць прозьвішча ягонае...